Візи в США

Візи в США

Громадянам України для в’їзду до Сполучених Штатів як і раніше необхідно мати візу.
В Україні візи в США надаються консульським відділом посольства США. Неімміграційні візи відкриваються для осіб, які постійно проживають за межами Сполучених Штатів і які відправляються в США на тимчасове перебування для вирішення бізнес питань (В1), для відпочинку або лікування (В2), для роботи або навчання.
Віза дає право її власнику прибути в пункт перетину кордону США і звернутися за дозволом на в’їзд. Віза не гарантує в’їзду в США. Дата закінчення терміну дії візи та час, протягом якого дозволено перебувати на території Сполучених Штатів – це різні поняття. Інспектор імміграційної служби США в пункті перетину кордону визначає, чи може власник візи в’їхати до Сполучених Штатів, і визначає термін Вашого візиту в США.
Посольства і консульства США не розглядають заяви на отримання статусу біженця. Ми також не маємо можливості надавати консультації та відповідати на питання по цій темі.

Нижче, загальна інформація про неімміграційні візи США, що мають відношення до будь-яких форм працевлаштування. Для більш детальної інформації отримайте консультацію імміграційного адвоката.

Тип візи

Опис Термін перебування в США

Обмеження

B1 Короткострокова бізнес – віза. Власники цього типу візи не мають права підписувати контракти або працювати за наймом. Тимчасова, не більше 6 місяців Можливість проведення переговорів, зустрічей і тд., але в певних випадках у Вас може не бути правових підстав для підписання/укладання контрактів, договорів на певні види послуг і тд.
B2 Короткострокова туристична віза Тимчасова, не більше 6 місяців Можливість проведення переговорів, зустрічей і тд., але в певних випадках у Вас може не бути правових підстав для підписання/укладання контрактів, договорів на певні види послуг і тд.
E-1 Віза працівника за міжнародною угодою (Treaty trader visa). Підходить для створення підприємства, яке буде здійснювати свою діяльність з власниками віз країни проживання. Для цього Ви повинні бути громадянином тієї країни, у якій є відповідний договір з США Тимчасова, може бути продовжена доти, поки ваше підприємство не буде ліквідовано. Діє тільки до тих пір, поки здійснюється підприємницька діяльність.

Діти до 21 не можуть працювати.

E-2 Віза інвестора за міжнародною угодою(Treaty investor visa).Дозволяє громадянам країн-учасниць договору приїхати в США для відкриття бізнесу Тимчасова, може бути продовжена доти, поки ваше підприємство не буде ліквідовано. Діє тільки до тих пір, поки здійснюється підприємницька діяльність.

Діти до 21 не можуть працювати.

 

EB-5 Інвестиційна програма з отриманням дозволу на проживання. Для отримання даного типу візи від Вас потребується залучення інвестицій на суму від 500 тисяч до 1 мільйона доларів; Ви так само повинні найняти, хоча б 10 співробітників (громадян США) протягом 2 років і «утриматися на плаву» більше 5 років. Є можливість отримати постійне місце проживання після випробувального терміну
L-1 Віза міжфірмових переходів (Intercompany transfer visa).Дозволяє власнику компанії перейти з зарубіжної компанії в компанію в штатах, з урахуванням різних обмежень Діє від одного року, з можливістю продовження терміну до 3 років Співробітник повинен пропрацювати в іноземній компанії, дочірній компанії більше ніж один рік, протягом останніх 3 років
H-1B

 

Спеціалізована робоча віза Діє три роки, з можливістю продовження Кількість доступних віз обмежена – встановлена щорічна квота на видачу віз даної категорії. Не поширюється на самозайнятих осіб (не пов’язаних трудовим договором з роботодавцем і таких, що отримують дохід від самостійної діяльності).
O-1 Віза для осіб з винятковими здібностями Діє до трьох років, з можливістю продовження Повинно бути документальне підтвердження Ваших виняткових здібностей
TN NAFTA тимчасова робоча віза Діє до трьох років, з можливістю продовження Не поширюється на самозайнятих осіб (не пов’язаних трудовим договором з роботодавцем і таких, що отримують дохід від самостійної діяльності).

Є й інші візи, наприклад Н-2А, Н-2В, але це вже матеріал іншої статті.

ВАЖЛИВО!!!

Ви можете не тільки зареєструвати, але і управляти компанією в США без візи, більш того, Вам для цього навіть не обов’язково приїжджати до Сполучених Штатів. Тобто Ви можете відкрити компанію в США не відвідуючи США і керувати нею з-за кордону, але для відкриття корпоративного рахунку в США – відвідування банку, а відповідно і США є обов’язковим

Ви можете бути директором/акціонером компанії в США і Вам для цього зовсім не обов’язково відкривати робочу візу в США, АЛЕ якщо ви є співробітником однієї з компаній в США або філії української компанії в США, і Вам необхідно виконувати свої обов’язки перебуваючи безпосередньо в Сполучених Штатах, то в такому випадку Вам обов’язково потрібно відкривати робочу візу.

Робота в Сполучених Штатах без дозволу Служби імміграції та громадянства США (USCIS) не допускається. Щоб отримати робочу візу, майбутній роботодавець в США повинен подати від вашого імені петицію (форма I-129) в Службу імміграції та громадянства США (USCIS). Слід зазначити, що факт прийняття петиції не гарантує отримання неімміграційної візи США заявником, який не задовольняє вимогам, що передбачені Законом про імміграцію і громадянство США.

Тобто, якщо Ви таки плануєте приїхати в США і працевлаштуватися, то Вам слід звернути увагу на варіанти саме робочих віз в США. Без візи Ви можете, наприклад, бути власником або керуючим американської компанії, але Ви не можете легально там працювати. Якщо ж Ви почнете працювати без належної візи, Вас можуть депортувати без права повернення, а Вашу компанію оштрафують за наймання нелегальних іммігрантів.


 

Also available in: Russian