Правова підтримка на допитах

Допит – найпоширеніша слідча дія, спрямована на отримання доказів(перевірку вже отриманих доказів) в конкретному кримінальному провадженні.
Чи потрібен адвокат на допиті? Вважаємо, що відповідь однозначна – потрібен!
Радимо вам зв’язатися з адвокатом одразу після отримання звістки чи іншого «запрошення» для надання свідчень чи пояснень.Адвокат допоможе визначитися із законністю виклику, правильністю оформлення повістки(якщо виклик оформлений таким чином) і допоможе підготуватися до допиту.
Як би ми не ставилися до правоохоронців, слід віддати їм належне – проводити допити вони вміють, методи їх можуть бути дуже різними, а засоби не завжди законними.
Тому присутність адвоката необхідна для дотримання Ваших прав під час допиту: зафіксувати час початку допиту, контролювати його тривалість, припиняти можливий тиск з боку слідства, стежити за законністю його проведення і належним оформленням результа (протокол допиту). Крім того, в процесі допиту можуть виникнути ситуації, коли присутність адвоката просто необхідна. Навіть якщо Ви прийняли рішення скористатися конституційним правом не давати свідчення, обґрунтувати слідчому таке рішення найкраще за допомогою адвоката (часто слідчі займають приблизно таку позицію: «мої питання не стосуються Вас особисто, вони стосуються роботи Вашого підприємства, Ваших колег і т.д.»).
Окремо слід також відзначити необхідність участі адвоката під час допиту свідка.
Досить часто слідчий допитує викликаного на допит в якості свідка, просить дати свідчення у справі, попередньо попередивши його про кримінальну відповідальність за дачу неправдивих свідчень. Після дачі показань, слідчий може перекваліфікувати процесуальний статус на підозрюваного. Тобто, якщо Ви дали показання в якості свідка, а потім Вас перекваліфікували в підозрюваного, то все, що Ви сказали в якості свідка, може бути використано проти Вас в суді.
Новий Кримінальний процесуальний кодекс України передбачає право свідка на правову допомогу під час дачі показань(п.2 ч.1 ст.66 КПК України). Виключне право на надання правової допомоги свідку в кримінальному процесі надається адвокату, що підтвердив свої повноваження в передбаченому законом порядку.
Адвокати ЮК «Юнайтед» володіють необхідною кваліфікацією і внесені до Єдиного реєстру адвокатів України.
Не дозволяйте випадковостям вирішувати Вашу долю, скористайтеся своїм правом на присутність адвоката на допиті.

 



Правова підтримка на допитах


Also available in: Russian