Правильна реєстрація компанії

Правильна реєстрація компанії

Правильна реєстрація компанії

Минулий 2015 рік запам’ятався несподіваними прогресивними змінами в корпоративному законодавстві України. Але за резонансною історією з однією з фінансових груп та слідуючими за цим законодавчими змінами, метою яких фактично було повернення контролю над державними підприємствами, одна з поправок до Закону України “Про господарські товариства” залишилась майже непоміченою. Мова йде про можливість установчими документами товариств з обмеженою відповідальністю, у статутному капіталі яких відсутня державна частка, встановити інший ніж встановлений законодавством відсоток голосів учасників, за умови присутності яких, загальні збори вважаються повноважними.
На практиці, це дозволяє вирішити довготривалу проблему пасивного блокування прийняття рішень компанії учасниками. Адже, якщо статутом передбачений кворум менший ніж 50% – це дає змогу провести повноправні зібрання загальних зборів учасників та приймати необхідні рішення, навіть якщо відсутні учасники, які володіють значним відсотком голосів, в той час як до прийняття зазначених змін, безвідповідальні або недобросовісні учасники своєю неявкою на збори призводили до неможливості проведення загальних зборів, у зв’язку з відсутністю кворуму. Більше того, вищевказана зміна надає можливість учасникам, які володіють малим відсотком голосів, бути впевненими, що за умови правильного складання статутних документів компанії, вони зможуть за необхідності приймати важливі для компанії рішення.
Проте, є й інша сторона – дане нововведення відкриває можливість для нечесних на учасників компанії проводити загальні збори у фіктивних місцях, з фіктивними запрошеннями та з питань, які впливають на господарську діяльність компанії у випадках наявності меншої половини кількості голосів.Також з’явились значні ризики незаконних фіктивних дій, які у свою чергу, можуть призвести до вірогідної зміни директора, власника та керівництва компанії, з метою майбутнього відчуження активів на користь таких учасників.
Однак, існують механізми захисту від вищевказаних агресивних дій партнерів, одним з яких є залучення активів іноземної компанії до статутного капіталу, частка якої складе більше 50%. В такому випадку, для прийняття змін до складу учасників компанії буде необхідний документ з торгового (комерційного) реєстру країни інкорпорації іноземної компанії. Звісно, такі дії передбачають більш значні витрати, але це надійний варіант превентивних дій щодо можливих спроб відчуження активів учасників без погодження з партнерами та керівництвом підприємства.
ЮК ЮНАЙТЕД здійснює реєстрацію компанії в Україні та складання статутних документів згідно Ваших індивідуальних вимог та формату, який найефективніше захистить Ваші інтереси.

Also available in: Russian

Related posts