Порядок валютного контролю ІТ

Порядок валютного контролю ІТ

Національний банк роз’яснив порядок валютного контролю у разі експорту послуг через мережу Інтернет (Повідомлення Банкам України Про здійснення контролю за операціями резидентів, які передбачають експорт послуг нерезидентам через мережу Інтернет від 07.07.2015 № 22-01012/46746).

Суть роз’яснення полягає в тому, що при здійсненні контролю за дотриманням резидентами законодавчо встановлених строків розрахунків, для підтвердження розрахунків, можуть використовуватись публічна пропозиція про угоду (оферта) і підтвердження про її прийняття іншою стороною, рахунок-фактура (інвойс) або інші документи.

Головною вимогою, відповідно цих роз’яснень, є належне оформлення документів, наявність достатньої інформації про сторони, між якими мають здійснюватися розрахунки, умови та вимоги, згідно з якими встановлюються зобов’язання, а також прийняття стороною пропозиції (оферти) і вчинення нею відповідних дій.

Перш за все слід відмітити, що ці роз’яснення є безумовно позитивним сигналом, який свідчить, що влада поступово робить певні кроки на зустріч бізнесу з продажу об’єктів інтелектуальної власності, зокрема, IT бізнесу.

Разом з цим хотілося б застерегти авторів та правоволодільців від спрощеного підходу до оформлення документів щодо передачі/отримання прав інтелектуальної власності.

До речі про це ж застерігає і Національний банк, вживаючи у вказаному роз’яснені загальну фразу: належне оформлення документів.

Так, при розпорядженні майновими правами інтелектуальної власності слід мати на увазі, що законодавством встановлені певні обов’язкові вимоги до таких договорів і ці вимоги не обмежуються зазначеним у вказаному роз’яснені.  Наприклад, відповідно до ст. 1109 ЦК України  у ліцензійному договорі визначаються вид ліцензії, сфера використання об’єкта права інтелектуальної власності (конкретні права, що надаються за договором, способи використання зазначеного об’єкта, територія та строк, на які надаються права, тощо), розмір, порядок і строки виплати плати за використання об’єкта права інтелектуальної власності; умови ліцензійного договору, які суперечать положенням цього Кодексу, є нікчемними.

Спрощений підхід до оформлення таких договорів може суттєво зашкодити інтересам правоволодільця майнових прав.

ЮК Юнайтед надає роз’яснення з приводу правильного оформлення документів про передачу майнових прав інтелектуальної власності, оподаткування таких операцій та побудови оптимальної зовнішньоекономічної схеми з урахування індивідуальних потреб.

Also available in: Russian

Related posts

Про платіж за використання комп’ютерної програми

Про платіж за використання комп’ютерної програми

Державна Фіскальна Служба України у листі від 18.08.2015 р. N 30644/7/99-99-19-02-02-17 надала роз’яснення про платіж за використання...

Правильна реєстрація компанії

Правильна реєстрація компанії

Правильна реєстрація компанії Минулий 2015 рік запам’ятався несподіваними прогресивними змінами в корпоративному законодавстві України. Але за...