LLC operating agreement. Операційний договір LLC.

LLC operating agreement. Операційний договір LLC.

Навіщо LLC необхідний операційний договір або установчий договір LLC (LLC operating agreement)?
Багато штатів не вимагають при відкритті компанії наявності операційного  договору (аналог українського установчого договору для ТОВ) від майбутніх власників LLC, але досить необачно вести діяльність компанії без нього, навіть якщо Ви є єдиним власником компанії.

Операційний договір або далі по тексту LLC operating agreement, допоможе зберегти статус Вашої компанії, як товариства з роздільною і обмеженою відповідальністю, запобігти можливим юридичним, фінансовим, управлінським та іншим непорозумінням, і забезпечити управління компанією за Вашими (прописаним в договорі) правилами, що не суперечать закону.

Захист статусу товариства з обмеженою відповідальністю
Юридична природа LLC – партнерство (відрізняється від природи українського ТОВ), тому основна причина для складання операційного договору – це гарантія того, що суди не будуть порушувати корпоративну вуаль (piercing corporate veil) вашої компанії. Це має особливе значення, коли компанією управляє одна людина (Single member LLC), так як без наявності у Вас операційного договору LLC, відповідальність компанії може розцінюватися, як відповідальність фізичної особи підприємця (Sole proprietorship), тобто бути повною. Так само компанія може бути «прозорою» з точки зору оподаткування(Disregarded entity). Наявність письмового операційного договору також додасть стабільності до внутрішніх правил роботи у вашій компанії.

Визначення фінансової та управлінської структури
Партнери (учасники або власники) компанії повинні попередньо визначити порядок прийняття до складу учасників і порядок виходу зі складу учасників компанії, а також, в обов’язковому порядку, документально показувати свій прибуток і вести протоколи прийняття рішень. Без операційного договору LLC, Ви і Ваші колеги опинитесь в ситуації невизначеності в питаннях врегулювання непорозумінь в галузі фінансів та управління. Більш того, в деяких Ваших діях можуть бути виявлені порушення правил, встановлені штатом.

Кожен штат має свої закони, які є основними при управлінні компанією будь-якого типу (їх, як правило, називають “правила за замовчуванням”) і деякі з них будуть автоматично регулювати діяльність вашої компанії, якщо в вашому LLC operating agreement НЕ будуть прописані інші правила. Наприклад, у багатьох штатів одним з таких «правил за замовчуванням» є – розподіл прибутку і збитків між власниками в рівній мірі, незалежно від їх вкладів. Найімовірніше Ви не захочете ділити прибуток порівну, якщо суми вкладів кожного з учасників будуть нерівнозначними. Щоб уникнути цього, в LLC operating agreement повинні бути прописані умови розподілу прибутку між Вами і Вашими колегами.

При написанні LLC operating agreement, Ви можете встановити правила, які регулюватимуть також внутрішню роботу вашої компанії, а не притримуватись лише «правил за замовчуванням», що встановлені штатом в якому зареєстрована Ваша компанія.

Обов’язкові пункти в LLC operating agreement
Існує безліч питань, які виникають при написанні LLC operating agreement. На деякі Вам необхідно відповісти насамперед собі, домовитися і визначитися з Вашими майбутніми партнерами про взаємини, відповіді на інші питання будуть залежати від конкретних ситуацій і потреб вашої компанії.
Більшість операційних договорів LLC включають в себе наступні пункти:

  • Сума внеску (%) учасників компанії
  • Права і обов’язки учасників
  • Право на участь в голосуванні і співвідношення прав голосування
  • Порядок розподілу прибутку і збитків між учасниками компанії
  • Порядок управління компанією
  • Правила проведення зборів і голосування
  • Положення, які визначають права і обов’язки учасників при продажі одного з них своєї частки акцій, у разі смерті, втрати дієздатності, розлучення (Buyout).

На перший погляд ці положення можуть здатися досить простими, але від рішень, які Ви приймите під час підписання договору, буде залежати доля Вашої компанії в майбутньому і Ваша позиція в ній.

Управління компанією
Важливе питання яке необхідно вирішити до того як готувати LLC operating agreement і реєструвати компанію, це – ким і як буде управлятися компанія, самими учасниками або найманими менеджерами.
Більшість рішень з управління компанією можуть бути неофіційними, але для прийняття важливих рішень (наприклад, відкриття рахунку, видача довіреності) або вирішення спірних питань формальне голосування і документальне закріплення його результатів просто обов’язкове.

Відсоток акцій, що належать Вам
Для відкриття власної компанії, Вам необхідно зробити внески в статутний капітал компанії.
Власники компаній зазвичай роблять фінансові внески готівкою або ж, наприклад, можуть закласти власне майно. Натомість вони отримують відсоток від належних їм акцій. Учасники, як правило, отримують відсоток від прибутку (і збитків) пропорційно їх вкладам, але також є можливість розподілу прибутку і збитків за Вашим бажанням. Більш детально можете ознайомитися перейшовши за посиланням – «Спеціальний розподіл, LLC Special allocations».

Найчастіше, в операційному договорі LLC передбачений пункт про те, що відсоток від прибутку і збитків компанії повинен відповідати відсотку належних Вам юнітів.
Приклад. Тоні володіє 35% юнітів компанії, відповідно він отримує тільки 35% від прибутку і платить 35% збитків LLC. Наталя ж має право на 65% від прибутку, а й повинна сплачувати 65% збитків компанії, (так як вона володіє 65% юнітів компанії).

Розподіл прибутку і збитків
Операційний договір LLC повинен давати відповіді на наступні питання:

  • Яка частина розподіленого прибутку (allocated profit) поширюється серед учасників компанії щороку?
  • Чи будуть учасники компанії отримувати достатньо, як мінімум, для покриття витрат на податки, які вони сплачують щорічно? (Власники LLС повинні платити прибутковий податок на всю суму прибутку, яка була їм “виділена”. У правилах деяких видів оподаткування LLC, коли прибуток перекладається в капітал компанії, а не виплачується, вона як і раніше розглядається, як оподатковуваний дохід учасників/власників).
  • Розподіл прибутку буде регулярним процесом або ж власники компанії вправі встановити розподіл за бажанням, в залежності від доходу підприємства?
  • Оскільки у Вас і Ваших колег можуть бути різні фінансові потреби і навіть граничні ставки оподаткування (залежить від податкового резидентства кожного з партнерів), розподіл прибутку і збитків – це та область, якій варто приділити належну увагу. Щоб дійсно вірно прописати в LLC operating agreement всі побажання щодо частки від прибутку і збитків компанії кожного з учасників, то Вам слід звернутися до юристів, які спеціалізуються на цих питаннях.

Право голосу

Є два правила голосування серед учасників LLC (не плутайте зі способами розподілу голосів):

  1. Право голосу кожного учасника відповідає його юнітам “pro rata” (пропорційно внескам в статутний фонд).
  2. Кожен учасник отримує один голос – “per capita”(одна людина – один голос).
    Більшість компаній розподіляють голоси серед учасників пропорційно їх внескам. Який би метод ви не обрали, переконайтеся, що у вашому операційному договорі визначено право на голосування кожного учасника, а також встановлено кількість голосів, яка є достатньою для прийняття рішення – більшість голосів або тільки одноголосне рішення.

Перехід власності
Багато підприємцв – початківців і не замислюються про те, що станеться, якщо один з власників вирішить покинути компанію, продати частку своїх акцій або помре, що рано чи пізно відбувається з усіма в цьому світі. У LLC operating agreement повинні бути прописані і інші, не менш важливі правила, наприклад, на випадок непередбаченого або вимушеного виходу з компанії одного з учасників (смерті, продажу права власності).

Є багато зразків операційних договорів для різних штатів, 100% сервісів, які реєструють американські компанії, пропонують готові модельні договори для реєстрації, які нічого не варті. Але якщо Ви хочете бути впевнені в тому, що Ваш LLC operating agreement складений відповідно до потреб Вашого бізнесу, законам Вашого штату і найголовніше – з урахуванням Вашої позиції, без допомоги юриста – не обійтися.

Сподіваємось, що після прочитання цієї статті Вам стало відомо більше про «підводні камені» організації і управління бізнесом в США і реєструючи компанію в США Ви звернетеся в нашу компанію для складання вашого «залізобетонного» операційного договору LLC (“Ironclad” LLC operating agreement).

 

Інші статті, які також можуть Вас зацікавити:
Переваги відкриття компанії в США
10 правил для успішного володіння і управління американською компанією
Ведення бізнесу в США
Види компаній в США
Що краще? C-corporation-або LLC?

Also available in: Russian

Related posts

Ведення бізнесу в США

Ведення бізнесу в США

На сьогоднішній день Сполучені Штати Америки є найбільш конкурентоспроможною і технологічно розвиненою країною у світі з високим рівнем життя і...

Posted
Візи в США

Візи в США

Громадянам України для в’їзду до Сполучених Штатів як і раніше необхідно мати візу. В Україні візи в США надаються консульським відділом...

Sales Tax Nexus або Податковий Нексус США

Sales Tax Nexus або Податковий Нексус США

Nexus в перекладі з латинської – “сполучна ланка”, “зв’язок” – поняття використовується в американській...