Що треба знати щоб під час обшуку не бути «статистом»?

Що треба знати щоб під час обшуку не бути «статистом»?

Що треба знати щоб під час обшуку не бути «статистом»?

Не зважаючи на «реформи» та «проведену люстрацію», обшук залишається дієвим механізмом для здійснення тиску на бізнес.
Вважаємо, що самим ефективним захистом під час проведення обшуку є участь адвоката або іншого фахівця, що знається саме на кримінальному процесі. Навіть в разі недопущення адвоката до приміщення в якому проводиться обшук (нажаль таке трапляється досить часто) лише поява адвоката буде стримувати правоохоронців від протиправних кроків.
Втім, треба бути готовим до проведення обшуку за відсутності адвоката, щоб принаймні не виступати в ролі «статиста» та допомогти адвокату в подальшому оскаржити незаконні дій правоохоронців та повернути незаконно вилучені речі і документи.
Юристи ЮК «UNITED» рекомендують пам’ятати основні вимоги щодо порядку проведення обшуку:
Перш за все Вам необхідно встановити особи «гостей» та їх повноваження, ретельно вивчивши та переписавши данні з їх службових посвідчень.
Обшук може проводитись слідчим або прокурором виключно на підставі відповідної ухвали слідчого судді, за відсутності такої ухвали обшук є незаконним, про що ви сміливо можете повідомляти поліцію та/або прокуратуру.
Перед початком обшуку слідчий не лише має пред’явити таку ухвалу але й надати її копію власнику приміщення, а за його відсутності – іншій присутній особі. Тобто обшук починається лише після отримання Вами ухвали суду про проведення обшуку.
В ухвалі суду має бути чітко зазначено особу судді, яким вона винесена, дату винесення та строк дії такої ухвали, фабула кримінального провадження (стаття за якою порушено провадження, коротка інформація про обставини справи, номер, дата); прокурора, слідчого який може проводити обшук; приміщення (інше володіння, його частину) в якому може бути проведений обшук; особу, якій такі приміщення належать.
Отже, отримавши ухвалу Вам слід пересвідчитись що наявний «живий» підпис судді та відбиток гербової печатки, строк дії ухвали не закінчився, а обшук проводить саме той слідчий чи прокурор, що зазначений в ухвалі. Обов’язково потрібно перевірити, чи правильно вказане місце проведення обшуку (квартира, приміщення, офіс).
Розписуючись за отримання копії ухвали, рекомендуємо зазначати всі Ваші вимоги щодо його проведення (викликати адвоката, проводити повну відео фіксацію процесу, за наявності законних підстав – заявити про недопуск тощо).
Пам’ятайте, що правоохоронці мають діяти виключно в порядку, передбаченому Законом, тому не соромтесь запитувати про підстави вчинення ними тих чи інших дій. Так, слідчий може прийняти рішення про проведення обшуку осіб, присутніх під час проведення обшуку, але якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження. Отже в разі прийняття слідчим рішення про обшук особи, вимагайте обґрунтувати таке рішення. В будь-якому випадку обшук особи повинен бути здійснений особами тієї ж статі.
Так само, при спробі вилучати все підряд, не соромтесь нагадувати що ті чи інші речі та документи не мають жодного стосунку до кримінального провадження.
Кожен документ, кожна річ перед її вилученням та упаковуванням повинні бути оглянуті, перевірені та чітко зафіксовані в протоколі, який складається під час проведення обшуку.
Не відмовляйтесь від підпису (відмова від підпису одна з типових помилок під час обшуку) але обов’язково зазначте в протоколі всі зауваження та заяви, що виникли у Вас під час обшуку. Вимагайте другий примірник протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилучених документів.
Інший спосіб вилучення речей та документів – огляд приміщення та тимчасовий доступ до речей та документів. Огляд оформлюється аналогічно обшуку.
Отже, законні вимоги правоохоронців слід виконувати, від виконання незаконних – ввічливо відмовлятись, з обґрунтуванням своєї відмови. Всі порушення фіксуйте в протоколі обшуку, в разі явно протиправних дій – викликайте «102», дзвоніть у прокуратуру.
Юристи ЮК «UNITED» наголошують, що всі вищенаведені поради є дієвими у більшості стандартних ситуацій, але не можуть бути рекомендацією для дії в кожному окремому випадку. Ще раз наголошуємо, що конфліктні ситуації краще зустрічати під професіональним захистом досвідченого юриста.


Задайте питання

[/trx_column_item]

Also available in: Russian

Related posts

Корпоративний франшизний податок Штату Делавер

Корпоративний франшизний податок Штату Делавер

УВАГА!Несплата у встановлені терміни тягне за собою накладення штрафу в розмірі 200 доларів США + пеня 1,5% за кожен прострочений місяць , а також...